Borgers: de waarde van kennis en rechtvaardigheid

The basics

Er zijn vier hoofdtypen binnen de Core Values Index. Je specifieke persoonlijkheidsprofiel bevat een specifieke verhouding van deze energieën, elk weergegeven door een score tussen 0 (geen) en 36 (maximum). Je totale CVI-score is exact gelijk aan 72, dus als een of meer scores hoog zijn, zijn andere lager.

Is de CVI nog nieuw voor je? Lees dan onze blog: Core Values Index: the basics.

De typen zijn:
• Bouwer, wat staat voor kracht en actie
• Verbinder, wat staat voor liefde en verbinding
• Innovator, wat staat voor wijsheid en betrokkenheid
• Borger, wat staat voor kennis en rechtvaardigheid

De afgelopen weken zijn wij uitgebreid ingegaan op deze typen. We sluiten deze serie af met de borger.

Iedereen heeft een unieke verhouding van deze typen in zich. Ieders profiel is dus opgebouwd uit een samenspel van deze 4 typen, deze mix maakt ons unieke, onveranderlijke kern zichtbaar.

De borger is dan ook geen persoon. Om het makkelijker te maken om over deze 4 types te praten, spreken we in de tekst wel van ‘de’ borger.

Nog geen CVI gemaakt? Deze kan je hier maken.

Hoeveel Borger-energie zit er in jouw CVI-profiel?

Over de borgers

Borgers hebben alles te maken met kennis. Het verwerven, behouden en conserveren van kennis is wat een Borger drijft, en het is waar ze hun vreugde vinden. Ze zijn gedreven om het wat, hoe en waarom van dingen boven tafel te krijgen en te begrijpen.

Borger kijken naar de situaties om hen heen door de ogen van rechtvaardigheid. Hierdoor beoordelen ze risico’s op andere manieren dan de andere kernwaarden. Ze zijn meestal voorzichtiger en kunnen soms zelfs risico’s zien waar anderen niet lang genoeg naar kijken. Dit is een waardevolle energie om te hebben in teamomgevingen waar de gevolgen van falen hoog kunnen zijn. Bij het plannen van een risicovolle operatie is het erg belangrijk om een Borger in je team te hebben om de lijst op te bouwen en deze vervolgens twee keer te controleren.

Onderwijs en het vergaren van kennis is van cruciaal belang voor een Borger. Ze proberen alle feiten over een situatie te verkrijgen en op te nemen voordat ze voorzichtig een manier van handelen aanbevelen. Het is moeilijk voor een Borger om een beslissing te nemen of in actie te komen zonder eerst alle relevante gegevens te kunnen onderzoeken. Ze zijn ook terughoudend om hun kennis te delen met anderen in een situatie die ze onrechtvaardig vinden. Het behoud van kennis is een gelijke eigenschap van de Borger als de verwerving ervan.

Borgers spelen een belangrijke rol in de meeste teams en helpen de zaken realistisch te houden. Ze temperen het enthousiasme van de Bouwer voor onmiddellijke actie, die er zelfs is als er misschien niet genoeg informatie is om door te gaan. Ze versterken Innovators door de informatie te verzamelen, te analyseren en te delen die ze nodig hebben om uitdagende problemen op te lossen. En een Borger zal de verbinder helpen op de hoogte te blijven van alle kennis, terwijl ze anders zouden kunnen handelen met slechts 30% van de beschikbare gegevens. Zonder de invloed van een Borger worden acties vaker zonder voldoende nadenken ondernomen en worden belangrijke processen te vaak gewijzigd.

Informatie en kennis zijn belangrijk voor de Borger, dus wanneer hij zich gefrustreerd of bedreigd voelt, is hun negatieve conflictstrategie om hun toevlucht te nemen tot een afstandelijk oordeel over degenen die ze onwaardig vinden voor hun waardevolle kennis. Ze vermijden conflicten en trekken zich terug om hun politieke verbindingen op een passief-agressieve manier te herstellen. Ze kunnen feiten gebruiken om degenen die ze uitdagen in diskrediet te brengen.
Bekijk deze blogs om meer te weten te komen over de andere typen:

CVI bouwers: de waarde van kracht en actie 
CVI verbinders: de waarde van liefde en verbinding 
CVI innovators: de waarde van wijsheid en compassie 

Of download gratis ons e-boek op om meer te weten te komen over de 4 types.

Wil jij vrijblijvend kennis maken met ons en de Core Values index?

Wij drinken graag een kop koffie met jou

Taylor Protocols

Bij Taylor Protocols zetten we ons in voor één simpele missie: iedereen op de juiste plaats helpen om het juiste werk te doen. We doen dit met als gevolg dat bedrijven een hogere omzet tegen lagere kosten kunnen ervaren, en zodat werknemers zich werkelijk vervuld kunnen voelen in hun werk.

Contactgegevens 

+31 (0) 53 851 71 48
info@taylorprotocols.nl

Adresgegevens 

Taylor Protocols Europe BV
Performance Factory, Gebouw Zuid
Hoge Bothofstraat 39
7511 ZA Enschede