Bouwers: de waarde van leiderschap en actie

The basics

Er zijn vier typen binnen de Core Values ​​Index. Je specifieke persoonlijkheidsprofiel bevat een specifieke verhouding van deze energieën, elk weergegeven door een score tussen 0 (geen) en 36 (maximum). Je totale CVI-score is exact gelijk aan 72, dus als een of meer scores hoog zijn, zijn andere lager.

Is de CVI nog nieuw voor je? Lees dan onze blog: Core Values Index: the basics.

De typen zijn:

  • Bouwer, wat staat voor kracht en actie
  • Verbinder, wat staat voor liefde en verbinding
  • Innovator, wat staat voor wijsheid en rechtvaardigheid
  • Borger, wat staat voor kennis en rechtvaardigheid

In de aankomende weken gaan wij uitgebreid in op al deze typen. Vandaag beginnen wij bij de bouwer.

Iedereen heeft een unieke verhouding van deze typen in zich. Ieders profiel is dus opgebouwd uit een samenspel van deze 4 typen, deze mix maakt ons unieke, onveranderlijke kern zichtbaar.

De bouwer is dan ook geen persoon. Om het makkelijker te maken om over deze 4 types te praten, spreken we in de tekst wel van ‘de’ bouwer.

Nog geen CVI gemaakt? Deze kan je hier maken.

Hoeveel Bouwer-energie zit er in jouw CVI-profiel?

Over de bouwers

In het spectrum van kernwaarde-energieën zijn bouwers de besluitvormers, de doeners, de drijvende kracht in de kamer. Ze hebben niet het geduld om tijdrovende feiten op te halen voordat ze aan de slag gaan, en hun vreugde zit in het afronden van dingen.

Een van de belangrijkste aspecten van Bouwer-energie is intuïtie. In plaats van te vertrouwen op een schat aan informatie die moet worden verzameld en geanalyseerd, zal de bouwer snel een samenvatting van de situatie absorberen en intuïtief actie ondernemen. In feite vinden bouwers grote hoeveelheden informatie vaak saai. Geef ze een lijst met meest opvallende punten en ze zullen die bal pakken en hem snel over het veld verplaatsen. Dit soort energie is erg nuttig in een team om vooruitgang te boeken, vooral wanneer er veel besluiteloze en perfectionistische innovators zijn die dingen tegenhouden en constant op zoek zijn naar de perfecte oplossing voor een probleem. Bouwers zijn de belichaming van de stelling: “Een goed plan vandaag is beter dan een perfect plan morgen.”

Hun stijl is om onmiddellijk actie te ondernemen en hun persoonlijke energie in te zetten om het gewenste resultaat te bereiken. Het is niet ongebruikelijk dat ze all-in gaan om hun doelen te bereiken. Vanwege dit resultaatgerichte karakter hebben ze de neiging om meer machtsposities in hun carrière te verwerven dan mensen met andere primaire kernwaarde-energieën. Bouwers kunnen vertrouwen op de probleemoplossende vaardigheden van Innovators en het verzamelen van informatie door borgers, maar als het tijd is om een ​​beslissing te nemen en dingen in beweging te krijgen, springen bouwers erin om het te laten gebeuren. Omgekeerd kunnen bouwers zich vervelen of ongeïnteresseerd raken in het besteden van hun energie als de voordelen en resultaten van hun acties niet duidelijk zijn.

Omdat Bouwers zo gefocust kunnen zijn op het bereiken van hun doel, kunnen ze de middelen om het te bereiken soms als minder belangrijk beschouwen dan het doel zelf. “Resultaatgericht” is een zeer geschikte manier om hun aanpak te omschrijven, in tegenstelling tot de “procesgeoriënteerde” methodologie van een borger.

Intuïtie en zelfvertrouwen zijn kenmerkend voor de energie van bouwer. Bouwers vinden instinctief een pad voorwaarts en volgen het moedig. Hierdoor is het voor hen vanzelfsprekend om te weten wat er daarna moet gebeuren. De mate waarin de bouwer zijn kracht kan inzetten en effectief kan zijn, wordt gedreven door de mate van vertrouwen die de bouwer heeft in zijn eigen handelen.

Bouwers hebben alles te maken met intuïtieve kracht, dus als ze zich bedreigd voelen, is hun ego-gebaseerde reactie om intimidatie te gebruiken om degenen die hen uitdagen te overmeesteren.

Ze leren door te beslissen en doen. Het liefst door niet te lang nadenken en direct in actie te komen. Beslissingen worden genomen op basis van intuïtie, het onderbuikgevoel. Het is een leerstijl die moeilijk aan te leren is in een klaslokaal. Bouwers willen actie waardoor ze op korte termijn resultaten zien. Zitten en luisteren, analyseren en complexe problemen oplossen geeft hen geen energie. Ze hebben autonome ruimte nodig om te kunnen acteren.

Bekijk deze blogs om meer te weten te komen over de andere types:

CVI verbinders: de waarde van liefde en verbinding 
CVI innovators: de waarde van wijsheid en compassie 
CVI borgers: de waarde van kennis en rechtvaardigheid 

Of download gratis ons e-boek op om meer te weten te komen over de 4 types.

Wil jij vrijblijvend kennis maken met ons en de Core Values index?

Wij drinken graag een kop koffie met jou

Taylor Protocols

Bij Taylor Protocols zetten we ons in voor één simpele missie: iedereen op de juiste plaats helpen om het juiste werk te doen. We doen dit met als gevolg dat bedrijven een hogere omzet tegen lagere kosten kunnen ervaren, en zodat werknemers zich werkelijk vervuld kunnen voelen in hun werk.

Contactgegevens 

+31 (0) 53 851 71 48
info@taylorprotocols.nl

Adresgegevens 

Taylor Protocols Europe BV
Performance Factory, Gebouw Zuid
Hoge Bothofstraat 39
7511 ZA Enschede