Core Values Index: angst

The basics

Er zijn vier hoofdtypen binnen de Core Values Index met een andere angst die voor hen centraal staat. Is de CVI nog nieuw voor je? Lees dan onze blog: Core Values Index: the basics.

Even weer de basics, de typen zijn:
• Bouwer, wat staat voor kracht en actie
• Verbinder, wat staat voor liefde en verbinding
• Innovator, wat staat voor wijsheid en betrokkenheid
• Borger, wat staat voor kennis en rechtvaardigheid

Iedereen heeft een unieke verhouding van deze typen in zich. Ieders profiel is dus opgebouwd uit een samenspel van deze 4 typen, deze mix maakt ons unieke, onveranderlijke kern zichtbaar. De bouwer, verbinder, innovator en borger dan ook geen personen. Om het makkelijker te maken om over deze 4 types te praten, spreken we in de tekst wel van ‘de’ bouwer/verbinder/innovator/borger.

Nog geen CVI gemaakt? Deze kan je hier maken.

Hieronder lees je meer over de angst van de verschillende typen.

Bouwer

Zijn grootste angst is dat hij machteloos en kwetsbaar wordt. Als het (zelf)vertrouwen van de Bouwer afneemt en hij het gevoel heeft niet meer te weten wat te moeten doen, dan voedt hij daarmee zijn angst en bouwt de spanning zich op. Het wordt daardoor steeds moeilijker om krachtig te zijn.

Verbinder

De diepste angst van de verbinder is dat hij niet meer nodig is of dat zijn inbreng of bijdrage er niet meer toe doet. Hij ontleent zijn gevoel van eigenwaarde aan de oprechtheid in een relatie. Als hij door krijgt dat de investering die hij doet in de relatie niet gelijkwaardig wordt beantwoord of dat er niet oprecht wordt gehandeld, dan loopt hun gevoel van eigenwaarde leeg en start de negatieve katalysator van de verbinder. De negatieve cyclus kan ook worden gestart wanneer de verbinder het gevoel krijgt dat hij de controle kwijt is, zich misbruikt, ondergewaardeerd of genegeerd voelt. Dit maakt dat niet zichzelf kan zijn, niet kan onthullen wie hij werkelijk is en daardoor niet vertrouwen dat anderen hem respecteren en waarderen zoals hij is.

Innovator

De diepste angst van een Innovator is de vrees dat zijn wijsheid wordt gezien of bestempeld als dwaas of hij zichzelf dwaas gaat voelen. Dit gevoel drijft hem naar zijn conflictstrategie.

Borger

Borgers houden niet van risico’s en prefereren een stabiele, solide situatie met weinig verandering. Borgers bekijken de wereld door de bril van hun eigen informatie en hun oordelen. Als ze merken dat de kennis die zij belangrijk vinden, niet wordt gebruikt of voor de verkeerde redenen wordt gebruikt of dat hun kennis slechts voor sommigen beschikbaar is, dan zijn ze beledigd in hun rechtvaardigheidsgevoel. Hun grootste angst is gezien worden als onwetend.

Lees de volgende blogs om meer te weten te komen over de Core Values Index:

Core Values Index: kernwaarde
Core Values Index: beïnvloedende waarde
Core Values Index: positieve bijdrage team
Core Values Index: conflictstrategie
Core Values Index: leerstijl (verschijnt op 13 juli ‘21)

Of download gratis ons ebook om meer te weten te komen over de Core Values Index.

Wil jij vrijblijvend kennis maken met ons en de Core Values index?

Wij drinken graag een kop koffie met jou

Taylor Protocols

Bij Taylor Protocols zetten we ons in voor één simpele missie: iedereen op de juiste plaats helpen om het juiste werk te doen. We doen dit met als gevolg dat bedrijven een hogere omzet tegen lagere kosten kunnen ervaren, en zodat werknemers zich werkelijk vervuld kunnen voelen in hun werk.

Contactgegevens 

+31 (0) 53 851 71 48
info@taylorprotocols.nl

Adresgegevens 

Taylor Protocols Europe BV
Performance Factory, Gebouw Zuid
Hoge Bothofstraat 39
7511 ZA Enschede