Core Values Index – Beïnvloedende Waarde

Bewustwording, Inspiratie, The basics

Er zijn vier hoofdtypen binnen de Core Values Index met elk een andere waarde beïnvloedende waarde. Je specifieke persoonlijkheidsprofiel bevat een specifieke verhouding van deze energieën, elk weergegeven door een score tussen 0 (geen) en 36 (maximum). Je totale CVI-score is exact gelijk aan 72, dus als een of meer scores hoog zijn, zijn andere lager.

Is de CVI nog nieuw voor je? Lees dan onze blog: Core Values Index: the basics.

De typen zijn:
• Bouwer, wat staat voor kracht en actie
• Verbinder, wat staat voor liefde en verbinding
• Innovator, wat staat voor wijsheid en betrokkenheid
• Borger, wat staat voor kennis en rechtvaardigheid

Iedereen heeft een unieke verhouding van deze typen in zich. Ieders profiel is dus opgebouwd uit een samenspel van deze 4 typen, deze mix maakt ons unieke, onveranderlijke kern zichtbaar.

 

De bouwer, verbinder, innovator en borger dan ook geen personen. Om het makkelijker te maken om over deze 4 types te praten, spreken we in de tekst wel van ‘de’ bouwer/verbinder/innovator/borger.

Nog geen CVI gemaakt? Deze kan je hier maken.

Hieronder lees je meer over de beïnvloedende waarde van de verschillende typen.

Bouwer

De beïnvloedende waarde die bij de Bouwer energie hoort is vertrouwen. Met vertrouwen wordt in dit verband bedoeld: “Ik weet dat ik elke situatie die zich aandient oplos, ik weet niet hoe, met wat of met wie, maar ik los het op.” Dit is een puur intuïtief proces. De bouwer energie is krachtig als er voldoende vertrouwen is dat hij de situatie kan oplossen. Dit betekent dat hij weet wat hij moet doen en welke stappen hij moet zetten. Het gaat hier dus om het vertrouwen dat hij heeft in zichzelf waarbij hij weet hoe hij moet handelen om actie en resultaat te krijgen. De bouwer handelt intuïtief, dus op basis van gevoel. De mate waarin een Bouwer zijn kracht kan inzetten en effectief kan zijn, wordt gedreven door de mate van vertrouwen die heeft in zijn eigen handelen. Dit zijn communicerende vaten. 

Verbinder

De verbinder is krachtig als er openheid en eerlijkheid is en hij zich gewaardeerd voelt voor de inbreng die hij levert. Hij zet zich in voor anderen en neemt sociale en emotionele risico’s om goede relaties op te bouwen. De verbinder definieert het begrip waarheid als een duidelijk beeld van wat echt is, een intuïtief en rationeel begrip van hoe dingen zijn. 

Innovator

De innovator is het meest krachtig als hij betrokkenheid en compassie voelt van de ander. Om zelfrespect op te bouwen, moeten innovators het gevoel hebben dat anderen hun wijsheid waarderen. Hun wijsheid moet worden toegepast op waardevolle situaties en door anderen worden gezien als een noodzakelijk element.

De hoeveelheid zelfrespect verkregen door werk is direct afgeleid van de complexiteit van de problemen waartegen ze zijn afgestemd. Hoe groter het probleem, hoe robuuster en gewaardeerd de Innovator zich voelt. Wanneer we de systemen en processen gebruiken die Innovators zo zorgvuldig hebben bedacht, is de Innovator krachtig in zijn kernwaarde wijsheid. Als hij betrokkenheid en compassie ervaart dan is hij in staat om nieuwsgierig en open te blijven om te zien hoe dingen zijn. Het stelt hem in staat om tolerant te zijn, te accepteren en te vergeven. Het vermogen om situaties en mensen duidelijk en zonder oordeel te zien, voedt de wijsheid van de innovator. Het stelt hem in staat om naar een hoger niveau van denken te stijgen dan mensen in de waardensets. Innovators begrijpen hoe anderen verstrikt kunnen raken in ineffectief gedrag en zoeken naar manieren om het team weer bij elkaar te brengen. 

Borger

De borger is krachtig als hij rechtvaardigheid ervaart. Het is voor hen belangrijk dat kennis voor iedereen beschikbaar is en dat het adequaat wordt ingezet. Dit betekent dat de kennis die aangedragen wordt op de juiste manier wordt ingezet om passende beslissingen te nemen. Een Borger haalt zijn zelfrespect uit het gegeven dat hun kennis en hij daarmee ook nodig is. Het helpt hem wanneer hun kennis op een positieve manier wordt gebruikt, omdat dit hem het gevoel geeft dat hij een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Dit komt zijn zelfrespect ten goede. Hun inzet is er op gericht dat gebruik wordt gemaakt van hun kennis om beslissingen te nemen en systemen en processen te organiseren en te optimaliseren. Ze houden niet van risico’s en prefereren een stabiele, solide situatie met weinig verandering. Borgers bekijken de wereld door de bril van hun eigen informatie en hun oordelen.

Download gratis ons ebook om meer te weten te komen over de Core Values Index.

 

 

Wil jij vrijblijvend kennis maken met ons en de Core Values index?

Wij drinken graag een kop koffie met jou

Taylor Protocols

Bij Taylor Protocols zetten we ons in voor één simpele missie: iedereen op de juiste plaats helpen om het juiste werk te doen. We doen dit met als gevolg dat bedrijven een hogere omzet tegen lagere kosten kunnen ervaren, en zodat werknemers zich werkelijk vervuld kunnen voelen in hun werk.

Contactgegevens 

+31 (0) 53 851 71 48
info@taylorprotocols.nl

Adresgegevens 

Taylor Protocols Europe BV
Performance Factory, Gebouw Zuid
Hoge Bothofstraat 39
7511 ZA Enschede