Core Values Index: bijdrage aan het team

The basics

Er zijn vier hoofdtypen binnen de Core Values Index die allen hun eigen bijdrage aan het team leveren. Je totale CVI-score is exact gelijk Is de CVI nog nieuw voor je? Lees dan onze blog: Core Values Index: the basics.

De typen zijn:
• Bouwer, wat staat voor kracht en actie
• Verbinder, wat staat voor liefde en verbinding
• Innovator, wat staat voor wijsheid en betrokkenheid
• Borger, wat staat voor kennis en rechtvaardigheid

Iedereen heeft een unieke verhouding van deze typen in zich. Ieders profiel is dus opgebouwd uit een samenspel van deze 4 typen, deze mix maakt ons unieke, onveranderlijke kern zichtbaar.

De bouwer, verbinder, innovator en borger dan ook geen personen. Om het makkelijker te maken om over deze 4 types te praten, spreken we in de tekst wel van ‘de’ bouwer/verbinder/innovator/borger.

Nog geen CVI gemaakt? Deze kan je hier maken.

Hieronder lees je meer over positieve bijdrage aan het team van de verschillende typen.

Bouwer

Bouwers zijn succesvol omdat ze dingen voor elkaar krijgen. Ze nemen persoonlijke verantwoordelijkheid, nemen meteen beslissingen (veelal op basis van intuïtie) en genieten hier ook van. Zij worden gedreven door het neerzetten van resultaten, meestal gericht op de korte termijn. Ze hakken knopen door waardoor er actie komt en resultaten worden neergezet. Een bouwer kan goed samenwerken met een innovator, zolang hij de baas is. In de innovator vindt hij een partner die de oplossing voor zijn problemen verder uitwerkt zodat hij de vrijheid houdt om verder te werken en zijn kracht op de bekende taken toe te passen. Zodra de innovator de oplossing weer in handen van de bouwer geeft, zal hij op zijn eigen daadkrachtige manier de stappen ondernemen om het resultaat te bereiken. Het is een uitdaging voor een bouwer om dingen uit handen te geven en over te laten aan anderen.

Verbinder

Verbinders zijn uitzonderlijke teambuilders. Ze verzamelen mensen bij elkaar, bruisen van de nieuwe ideeën en denken continue in mogelijkheden. Voor de verbinder is het van belang dat er eerst een visie is voordat er iets gebeurt. De kracht zit er in dat ze bereid zijn om over zaken na te denken, hetgeen ze hebben opgenomen goed te overwegen en dan met ideeën te komen. Omdat elke organisatie of bedrijf een voortdurend veranderend organisme is, zijn verbinders van onschatbare waarde in een organisatie. Ze inspireren anderen om mee te gaan in de door hen geschetste visie en gedijen ook goed bij deze rol in het team. Ze werken hard om anderen te helpen, te ondersteunen en te dienen. Daarom houden ze er van om een energiek team van mensen om zich heen te hebben. Verbinders voelen voldoening als ze hun visie tot leven zien komen door de inspanningen van zichzelf en anderen. Wanneer anderen vastzitten in de crisis van een voorliggend dilemma, ziet een verbinder altijd een uitkomst.

Innovator

De innovator draagt bij aan het team door altijd te blijven zoeken naar een oplossing. Ze zijn buitengewoon geduldig en wanneer iedereen om hen heen in paniek is, heeft de Innovator de neiging om zich te isoleren en stilletjes aan het werk te gaan. De kracht van innovators komt van hun onwil om te accepteren dat er iets is dat ze niet kunnen achterhalen. Ze zijn bereid om hun ego keer op keer in gevaar te brengen, aangegaan op de weddenschap dat ze in staat zullen zijn om een plan, een oplossing of een idee te bedenken dat dingen beter zal maken. De flexibiliteit van innovators wordt ook zeer gewaardeerd door alle andere spelers. innovators maak weinig onderscheid tussen welke problemen ze worden gevraagd oplossen. Het proces van een oplossing bedenken is voldoende genoeg om ze gelukkig te maken. Innovators houden meer van het oplossen van problemen dan van het daadwerkelijk bouwen en verkopen van iets. Ze zijn geen goede implementeerders omdat ze alles willen perfectioneren voordat ze handelen en omdat ze, zodra een product of dienstidee is geïmplementeerd, ze op weg zijn om een andere, betere oplossing te creëren

Borger

Borgers zijn belangrijk in een organisatie omdat kennis de basis is van alle bedrijven, alle politieke systemen en alle sociale organisaties. Ze hebben heel veel kennis paraat die zij kunnen en ook graag willen inzetten. Borgers hebben het vermogen om zorgvuldig om te gaan met de besteding van middelen, efficiëntie na te streven, bedrijven te stabiliseren en hen een lange levensduur te garanderen. Deze bijdragen worden ondersteund door hun organisatievaardigheden. Borgers zijn onverzadigbare informatieverzamelaars. Gegevens zijn altijd binnen handbereik en ze missen geen detail. De kennis die de Borger van deze informatie krijgt, maakt ze van onschatbare waarde. Borgers zijn vastbesloten er voor te zorgen dat alles wat wordt gedaan succesvol is. Hun dwang om gelijk te hebben of gezien te worden als juist, maakt dat Borgers een buitengewoon uithoudingsvermogen bezitten. Ze geven nooit op. Ze blijven het proberen en blijven analyseren. Door hun doorzettingsvermogen slagen ze vaak waar anderen hebben gefaald.

Lees de volgende blogs om meer te weten te komen over de Core Values Index:

Core Values Index: kernwaarde
Core Values Index: beïnvloedende waarde
Core Values Index: angst
Core Values Index: conflictstrategie 
Core Values Index: leerstijl (verschijnt op 12 juli ‘21)

Of download gratis ons ebook op om meer te weten te komen over de Core Values Index.

 

Wil jij vrijblijvend kennis maken met ons en de Core Values index?

Wij drinken graag een kop koffie met jou

Taylor Protocols

Bij Taylor Protocols zetten we ons in voor één simpele missie: iedereen op de juiste plaats helpen om het juiste werk te doen. We doen dit met als gevolg dat bedrijven een hogere omzet tegen lagere kosten kunnen ervaren, en zodat werknemers zich werkelijk vervuld kunnen voelen in hun werk.

Contactgegevens 

+31 (0) 53 851 71 48
info@taylorprotocols.nl

Adresgegevens 

Taylor Protocols Europe BV
Performance Factory, Gebouw Zuid
Hoge Bothofstraat 39
7511 ZA Enschede