Core Values Index: kernwaarden

The basics

Er zijn vier hoofdtypen binnen de Core Values Index die allen hun eigen unieke kernwaarden hebben. Is de CVI nog nieuw voor je? Lees dan onze blog: Core Values Index: the basics.

De typen zijn:
• Bouwer, wat staat voor kracht en actie
• Verbinder, wat staat voor liefde en verbinding
• Innovator, wat staat voor wijsheid en betrokkenheid
• Borger, wat staat voor kennis en rechtvaardigheid

Iedereen heeft een unieke verhouding van deze typen in zich. Ieders profiel is dus opgebouwd uit een samenspel van deze 4 typen, deze mix maakt ons unieke, onveranderlijke kern zichtbaar. De bouwer, verbinder, innovator en borger dan ook geen personen. Om het makkelijker te maken om over deze 4 types te praten, spreken we in de tekst wel van ‘de’ bouwer/verbinder/innovator/borger.

Nog geen CVI gemaakt? Deze kan je hier maken.

Hieronder lees je meer over de kernwaarden van de verschillende typen.

Bouwer

Bouwers zijn krachtig in hun werk; het zijn leiders die in staat zijn om doelen en resultaten te bereiken. Dit kunnen persoonlijke doelen zijn of doelen voor het bedrijf. Ze handelen en nemen snel beslissingen. Ze zijn krachtig omdat ze hun persoonlijke energie inzetten om een positief verschil te maken en resultaten te bereiken. Ze zijn resultaatgericht. In hun communicatie zijn ze recht door zee en komen ze snel tot de essentie. Ze zoeken naar snelle en eenvoudige benaderingen die hen in staat stellen om op basis van intuïtie beslissingen te nemen en anderen tot actie aan te zetten. Hun focus ligt om resultaten neer te zetten op de korte termijn. Zij acteren omdat ze geloven dat door te acteren, er gegarandeerd een goed resultaat volgt

Verbinder

De verbinder is altijd gericht op het contact met andere mensen. Hij is voortdurend op zoek om in contact te komen met andere mensen, omdat ze het belang van relaties zien en begrijpen. Dit gaat verder dan mensen alleen. Het betreft ook dingen, muziek, kunst etc. Ze zijn sterk in het zien van mogelijkheden voor het individu en de gemeenschap over hoe dingen, mensen en samenlevingen kunnen worden verbeterd. De verbinder geeft zich volledig aan zijn opdrachten samen met anderen en genereert hierdoor passie, opwinding en enthousiasme. Ze plaatsen zichzelf in elke rol die nodig is om bruggen te bouwen, conflicten te verminderen en de aard van relaties te verbeteren. Zonder hen zouden er geen zinvolle contacten worden gelegd, zouden er geen visies kunnen worden opgezet en zouden de relaties met werknemers eronder lijden. Dit maakt hen een onweerstaanbare kracht in organisaties. Verbinders hebben altijd oog voor de kwaliteiten van een ander. De inspiratie die de verbinder biedt door het voeden van de competenties van anderen is van onschatbare waarde, omdat ze zich inzetten om mensen te laten zien wie ze echt zijn en wat hun kwaliteiten zijn.

Innovator

Innovators zetten hun wijsheid in als ze betrokken zijn bij een vraagstuk om oplossingen aan te dragen. Ze zijn de bedenkers van oplossingen voor bestaande en nieuwe situaties en houden van de uitdaging van een probleem. Wat het vraagstuk ook is, zij weten altijd een andere aanpak bedenken. Zij zien hoe dingen zijn en weten wat er aan te doen. Hun wijsheid geeft Innovators het vermogen om opties te onderscheiden en te wegen, door te zien wat gevolgen en waarschijnlijke resultaten kunnen zijn. Het stelt hen in staat om problemen op te lossen en de goede keuzes te maken. Innovators zijn belangrijk in elke situatie waar verandering plaatsvindt. Hun vindingrijkheid brengt nieuwe methoden, systemen en mechanismen die kansen voor succes bieden. De Innovator is betrokken en voelt compassie met de ander. Hij is empathisch en nieuwsgierig, ongeacht het gedrag en de emoties van anderen. Hij weet de voor- en nadelen van een probleem af te wegen en een passende oplossing te bedenken. Innovators houden ervan om mensen in de buurt te hebben. Ze houden ervan een publiek te hebben waarmee ze hun nieuwste ideeën met mensen kunnen verkennen. Ze worden graag gewaardeerd.

Borger

De kernwaarde van de Borger is kennis. Ze vergaren en bewaren kennis die ze verwerven door te lezen, informatie te verzamelen, onderzoek te doen of gebruik te maken van informatie uit onderzoeken die door anderen zijn gedaan. De Borger houdt van volledige en gedetailleerde informatie, nuttige feiten en gegevens. De kracht van Borgers zit in hun duidelijke en rationele procesgang. Ze zijn hypergeorganiseerd en hebben veel gegevens paraat. Een Borger haalt zijn zelfrespect uit het gegeven dat hun kennis en zij daarmee ook nodig zijn. Het helpt hen wanneer hun kennis op een positieve manier wordt gebruikt. Ze hebben dan het gevoel dat ze een belangrijke bijdrage hebben geleverd. Dit komt hun zelfrespect ten goede. Hun inzet is er op gericht dat gebruik wordt gemaakt van hun kennis om beslissingen te nemen en systemen en processen te organiseren en te optimaliseren. Ze houden niet van risico’s en prefereren een stabiele, solide situatie met weinig verandering. Borgers houden niet van conflicten. Het is bij hen ook niet of vrijwel niet waar te nemen dat er een conflict is.

Lees de volgende blogs om meer te weten te komen over de Core Values Index:

Core Values Index: beïnvloedende waarde 
Core Values Index: bijdrage aan het team
Core Values Index: angst
Core Values Index: conflictstrategie
Core Values Index: leerstijl (verschijnt op 13 juli ‘21)

Of download gratis ons ebook op om meer te weten te komen over de Core Values Index.

Wil jij vrijblijvend kennis maken met ons en de Core Values index?

Wij drinken graag een kop koffie met jou

Taylor Protocols

Bij Taylor Protocols zetten we ons in voor één simpele missie: iedereen op de juiste plaats helpen om het juiste werk te doen. We doen dit met als gevolg dat bedrijven een hogere omzet tegen lagere kosten kunnen ervaren, en zodat werknemers zich werkelijk vervuld kunnen voelen in hun werk.

Contactgegevens 

+31 (0) 53 851 71 48
info@taylorprotocols.nl

Adresgegevens 

Taylor Protocols Europe BV
Performance Factory, Gebouw Zuid
Hoge Bothofstraat 39
7511 ZA Enschede