Druk op de motivatie-resetknop

Bewustwording

Denk je niet dat het tijd wordt om op te resetknop te drukken? De motiviatie-resetknop.

Het heeft veel te lang geduurd om dit artikel te schrijven. Veel te lang.

Deadlines zijn gemist, herinneringen zijn verzonden. Er zijn duwtjes en check-ins geweest om de bal aan het rollen te krijgen. Geen van deze zou normaal vereist zijn en geen van alle heeft ook echt gewerkt.

Dus wat is er aan de hand?

Normaal schrijf ik niet zo vaak over onderwerpen waar ik gepassioneerd over ben. Ik vind het leuk om te delen, maar dan liever in 1-1 sessies, strategiesessies of als spreker voor groepen mensen.  De fysieke afspraken zijn veelal vervangen door Zoom- of Teams- sessies. Vaak heel functioneel, maar het voldoet voor mij niet aan mijn behoefte aan persoonlijke contacten of een goed inhoudelijk gesprek bij een kop koffie of een lunch.

Dit zou normaal gesproken niet echt een probleem hoeven zijn. Behalve, deze keer wel.

Zoals zoveel mensen op dit moment, was mijn zelfmotivatie lager dan normaal. Mijn energieniveau voor discretionaire inspanningen is verlaagd. Mijn prestatie is onder het niveau dat ik van mezelf verwacht, ook dan ik gewend ben en ik zeg tegen mezelf dat ik hier snel uit kom. Maar het heeft langer geduurd dan gedacht.

Misschien maakt jij of je groep hetzelfde mee. Zo ja, hoe kunt je op de motivatie-resetknop voor jezelf en je team drukken en intrinsieke motivatie gebruiken om opnieuw hoge prestaties te leveren?

Motivatie opnieuw instellen

Ten eerste vind ik het belangrijk om te denken in termen van resetten, niet opnieuw opstarten of nieuwe energie opdoen of terugkeren of herstellen.

De wereldwijde gebeurtenissen rondom COVID die we meemaken, waren en zijn eigenlijk nog steeds een schok. Onze waarden en overtuigingen zijn uitgedaagd en we hebben niveaus van onzekerheid en bedreiging ervaren die velen van ons niet eerder hebben meegemaakt.

Het zou geen verrassing moeten zijn dat deze dingen ons hebben veranderd, maar de meeste werkplekken zijn niet op zoek naar of luisteren niet naar die verandering, en dus is het tijd om op je eigen resetknop te drukken met behulp van drie bewezen stappen die de motivatie ondersteunen.

Niet alleen doorgaan, maar bewust zijn in 2021 is belangrijk om je drive terug te krijgen.

  • Stap één is om je grondbeginselen voor jezelf opnieuw vast te stellen. Is je wereldbeeld veranderd? Zijn je waarden en overtuigingen veranderd? Is je mentale zelfmodel gebrekkig vanwege wat je de afgelopen tijd over jezelf bent gaan leren?Je kunt sterke punten ontdekken waarvan je niet wist dat je ze had, of beperkende overtuigingen waaraan je moet werken. Wat er ook gebeurt, kennis is macht. De nieuwe jij is een betere jij als je eenmaal duidelijk hebt gemaakt hoe je je beste nieuwe zelf kunt zijn. (Wij raden uiteraard de psychometrische beoordeling met de Core Values Index ten zeerste aan. https://taylorprotocols.nl/core-values-index-persoonlijkheidstest 
  • Stap twee is om je doel of doelen opnieuw in te stellen. Het hamsterwiel stopte voor velen, althans voor een tijdje. De meesten van ons moesten even nadenken. Misschien ben je wanhopig om er weer terug in te springen voor de adrenalinestoot van een snelle carrière, of misschien ben je downtime meer gaan waarderen. Niet alleen doorgaan, maar bewust zijn in 2021 is belangrijk om je drive terug te krijgen. Herzie je ambitie. Het grote plaatje: waar streef je naar en stellen je dagelijkse handelingen je in staat om er dichterbij te komen en je ook nog vreugde en energie te brengen? Wat betreft doelen, reset ze voor je huidige realiteit.Het heeft geen zin om vast te houden aan doelen (doelstellingen) die de huidige uitdagende economische, politieke en sociale context negeren.
    Stel een aantal doelen om je wat te stretchen en richting te geven, en meet ze voor een frequent gevoel van vooruitgang.
  • Stap drie is om te resetten op energie. Dit heeft waarschijnlijk de grootste impact op mijn eigen motivatie gehad. Ga na wat je energie geeft en wat je vooral energie kost. Door deze balans voor jezelf te analyseren en daarop waar nodig aanpassingen te maken word je veel effectiever, productiever en ook nog eens prettiger in de omgang. Dit artikel is geschreven vanuit een hernieuwde energie. Die energie is opgewekt door elke dag minder aan het bureau te zitten, lange weekenden volledig vrij te nemen van het werk, de natuur in te gaan, te bewegen en te communiceren, dingen te maken.Belangrijk was dat deze hernieuwde energie niet zoals gewoonlijk kwam tijdens de kerstvakantie. Die tijd om op te laden was anders dan normaal vanwege de beperkende maatregelen vanwege COVID, en dat was het keerpunt voor de grote reset.

Om energie te besparen, moet je tijd vrijmaken, weg van je stressoren, wat ze ook mogen zijn. Het ontwikkelen van gewoonten voor energiebesparing is hier de cruciale actie. Overweeg hiervoor geplande pauzes gedurende de dag, houd vergaderingen van 45 minuten in plaats van een heel uur, gebruik hier en daar een 4-daagse werkweek om betaalde vrije tijd te besteden, vermijd afleiding en werk om onderbrekingen te ontwijken.

Als je mensen leidt, is het nog belangrijker om een reset op een bredere basis te overwegen.

Je team opnieuw instellenmotivatie-resetknop

Voor de meeste mensen is trauma een constante geweest in 2020, en als gevolg daarvan zijn mensen opnieuw gevormd.

Het besef hiervan kroop bij me op uit vele individuele momenten van denken ‘die persoon is vandaag niet zijn gewone zelf’, totdat ik me realiseerde dat niemand door de situatie eigenlijk zichzelf was.

Als je hetzelfde hebt opgemerkt, kan het nuttig zijn om Tuckmans 5 stadia van teamontwikkeling weer eens af te stoffen en je team te herbeoordelen.

Ik zou willen stellen dat mensen zich wereldwijd in een periode van hernieuwde kennismaking bevinden: ze moeten elkaar weer leren kennen en moeten afleren wat ze dachten dat ze van elkaar wisten. Als gevolg hiervan opereren teams op zijn best in de normaliserende fase van ontwikkeling, ook al bestaan ze misschien al heel lang. Om als leider je team te laten doorstromen naar (of terug naar) een presterend team, wil je de nadruk leggen op het erkennen van individuele en groepsinspanningen, mogelijkheden bieden om te leren en het sentiment en de energie van het team bewaken.

 

Hoewel dat veel gevraagd is, vooral als het werken op afstand doorgaat, kan de technologie van mensen hierbij helpen. Een modern platform voor werknemerservaringen dat leren, feedback, doelen, erkenning en beoordelingen integreert, kan zeker helpen om de overgang te structureren door middel van fasen van teamontwikkeling om tot een duurzaam niveau van hoge prestaties te komen.

Hoewel het even duurde om dit artikel met pen op pagina te zetten, hoop ik dat je waarde hebt gehaald uit het lezen.

Ik heb voor mezelf besloten dat 2021 een jaar van transformatie wordt, niet een voortzetting van de jaren hiervoor. Ik kan je ten zeerste aanbevelen deze mentaliteit ook aan te nemen. Mijn team en ik zetten deze 3-stappenaanpak om in daden, en ik hoop dat je aangemoedigd zult worden om hetzelfde te doen.

We zullen blijven delen wat we gaandeweg leren.

Wil jij vrijblijvend kennis maken met ons en de Core Values index?

Wij drinken graag een kop koffie met jou

Taylor Protocols

Bij Taylor Protocols zetten we ons in voor één simpele missie: iedereen op de juiste plaats helpen om het juiste werk te doen. We doen dit met als gevolg dat bedrijven een hogere omzet tegen lagere kosten kunnen ervaren, en zodat werknemers zich werkelijk vervuld kunnen voelen in hun werk.

Contactgegevens 

+31 (0) 53 851 71 48
info@taylorprotocols.nl

Adresgegevens 

Taylor Protocols Europe BV
Performance Factory, Gebouw Zuid
Hoge Bothofstraat 39
7511 ZA Enschede