Ondersteunende waarden: praktisch versus creatief

The basics

De ondersteunende waarde: praktisch versus creatief

In de afgelopen weken hebben wij stilgestaan bij de verschillende typen van de Core Values Index: de bouwer, de verbinder, de innovator en de borger.

Is de CVI nog nieuw voor je? Lees dan onze blog: Core Values Index: the basics. Of lees verder over alle verschillende typen:
• Bouwer, wat staat voor kracht en actie
• Verbinder, wat staat voor liefde en verbinding
• Innovator, wat staat voor wijsheid en betrokkenheid
• Borger, wat staat voor kennis en rechtvaardigheid

In deze serie blogs gaan wij in op de verschillende ondersteunende waarden die je krijgt wanneer je twee types combineert. Deze worden getypeerd als manieren waarop je als mens jouw bijdrage levert. De zes ondersteunende waarden zijn:
• Intuïtief versus cognitief
• Praktisch versus creatief
• Onafhankelijk versus samenwerken

In de aankomende weken gaan wij uitgebreid in op al deze ondersteunende waarden. Vandaag beginnen wij bij: praktisch versus creatief.

De kracht van de Bouwer en de kennis van de Borger vormen samen de mate waarin iemand de ondersteunende waarde ‘praktisch’ heeft. De liefde van de Verbinder en de wijsheid van de innovator vormen samen de mate waarin iemand de ondersteunende waarde ‘creatief’ heeft.

Het praktische type: bouwer & borger

Voor het praktische type verdienen ervaring en routine de voorkeur boven theorie en speculatie. Het praktische type vindt het belangrijk om ‘gelijk te hebben’ en is er in de praktijk ook vaak van overtuigd gelijk te hebben. Vanuit de energie van de Bouwer wordt dit veroorzaakt door zijn overtuiging dat hij vanuit zijn intuïtie voelt en weet wat juist is en zich afvraagt “hoe iemand aan zijn intuïtie kan twijfelen?” Vanuit de energie van de Borger komt deze overtuiging van zijn gelijk omdat hij zijn acties en conclusies kan verantwoorden uit alle data die hij zorgvuldig heeft geconserveerd. Als het praktisch type het bij het goede eind heeft, dan is hij een krachtige en stabiele energie, die er toe in staat is om efficiënte en stabiele voorwaartse bewegingen te realiseren in teams en bedrijven. Hij zet een koers en is genegen hieraan vast te houden en om daarvoor alles te doen wat nodig is om de vastgestelde koers te varen.

Het creatieve type: verbinder & innovator

Het creatieve type beschikt over originaliteit, expressie en visie. Hij kan zich voorstellen hoe het zou kunnen zijn. Het creatieve type vindt het van belang om van waarde te zijn en het gevoel te hebben dat hij nodig is. Dit gevoel komt voort uit zijn behoefte om oplossingen, concepten of visies aan te dragen, de inzet van zijn creativiteit of voor zijn empathisch vermogen, de liefde voor de mens om hen heen, en hun zorgzaamheid. Dit verlangen om zich gewaardeerd te voelen en nodig te zijn stelt hem in staat om lange termijn relaties te realiseren en om producten en systemen te ontwikkelen die continuïteit in de gelegde relaties garanderen. De kracht van het creatieve type uit zich in zijn onuitputbare bron van creativiteit. Vanuit deze bron wordt een sterk optimisme gevoed. Als de droom van een Verbinder niet uitkomt kan de Innovator helpen deze alsnog te realiseren, door de juiste oplossing of maatregel te bedenken. En als de Innovator oplossingen of maatregelen aanreikt die niet volledig aansluiten bij de droom van de Verbinder, dan wordt er een nieuwe visie gevormd. Deze nieuwe visie kan dan aansluiten op alle oplossingen en maatregelen die de Innovator heeft bedacht en daarbij nog steeds de belangrijkste verlangens vanuit de droom van de Verbinder beantwoorden.

Bekijk deze blogs om meer te weten te komen over de andere ondersteunende waarden:

De ondersteunende waarde: intuïtief versus cognitief
De ondersteunende waarde: onafhankelijk versus samenwerken (verschijnt op 8 juli ‘21)

Of download gratis ons e-boek om meer te weten te komen over de 4 types en ondersteunende waarden.

Wil jij vrijblijvend kennis maken met ons en de Core Values index?

Wij drinken graag een kop koffie met jou

Taylor Protocols

Bij Taylor Protocols zetten we ons in voor één simpele missie: iedereen op de juiste plaats helpen om het juiste werk te doen. We doen dit met als gevolg dat bedrijven een hogere omzet tegen lagere kosten kunnen ervaren, en zodat werknemers zich werkelijk vervuld kunnen voelen in hun werk.

Contactgegevens 

+31 (0) 53 851 71 48
info@taylorprotocols.nl

Adresgegevens 

Taylor Protocols Europe BV
Performance Factory, Gebouw Zuid
Hoge Bothofstraat 39
7511 ZA Enschede