De ondersteunende waarde: onafhankelijk versus samenwerken

Bewustwording, Inspiratie

De ondersteunende waarde: onafhankelijk versus samenwerken

 

In de afgelopen weken hebben wij stilgestaan bij de verschillende typen van de Core Values Index: de bouwer, de verbinder, de innovator en de borger. 

Is de CVI nog nieuw voor je? Lees dan onze blog: Core Values Index: the basics. Of lees verder over alle verschillende typen:

  • Bouwer, wat staat voor kracht en actie
  • Verbinder, wat staat voor liefde en verbinding
  • Innovator, wat staat voor wijsheid en betrokkenheid
  • Borger, wat staat voor kennis en rechtvaardigheid

In deze serie blogs gaan wij in op de verschillende ondersteunende waarden die je krijgt wanneer je twee types combineert. Deze worden getypeerd als manieren waarop je als mens jouw bijdrage levert. De zes ondersteunende waarden zijn:

  • Intuïtief versus cognitief
  • Praktisch versus creatief
  • Onafhankelijk versus samenwerken

Deze week gaan wij bezig met het de ondersteunende waarden: onafhankelijk versus samenwerken.

De kracht van de Bouwer en de wijsheid van de Innovator vormen samen de mate waarin iemand de ondersteunende waarde ‘onafhankelijkheid’ heeft. De kennis van de Borger en de liefde van de Verbinder vormen samen de mate waarin iemand de ondersteunende waarde ‘samenwerken’ heeft.

 

Het onafhankelijke type: Bouwer & Innovator

Het onafhankelijk type krijgt energie van het zelfstandig en onafhankelijk van anderen werken. Daar ligt ook zijn sterkte. Het is voor hem belangrijk dat hij geen controle of ‘aanwezige’ weerstand van anderen ervaart. Zowel Innovators als Bouwers vinden het heerlijk om te bouwen aan resultaten met als doel ‘echt iets achter te laten wat er toe doet’. Voor de Bouwer zijn dit vooral resultaten die daadwerkelijk tastbaar zijn. Voor de Innovator zijn resultaten vernieuwende systemen, producten en andere innovaties. Het onafhankelijke type houdt ervan om te participeren in het oplossen van problemen en vooral ook om hiervoor gevraagd te worden. Vanuit de energie van de Innovator vindt dit plaats door te analyseren en te beoordelen en van daaruit de juiste oplossing te vinden. Vanuit de energie van de bouwer zal hij vanuit zijn intuïtie weten wat te doen en direct handelen om het probleem op te lossen. Vooral het bedenken van een strategie voor een uitdagende situatie en de bereidheid om direct te handelen door maatregelen te nemen gaat het onafhankelijke type goed af. Aangezien het onafhankelijke type wordt gedreven door persoonlijke kracht of wijsheid ontvangt hij vaak weinig waardering vanuit een team voor hun bijdrage aan het teamresultaat.

 

Het samenwerkende type: Verbinder & Borger

Het type dat graag samenwerkt gelooft in de kracht van samenwerken en het samenbrengen van de juiste individuen om geweldige resultaten te halen. Als lange termijn relaties en resultaten de gewenste uitkomst zijn, geeft het samenwerkende type de beste garantie op succes. De kernwaarden Verbinder en Borger komen vooral tot hun recht in situaties waar hoge technische kennis of specifieke vakinhoudelijke kennis nodig is dat gedeeld of overgedragen dient te worden. Ook komt hun kracht goed tot uitdrukking in situaties waar een hoog afbreukrisico is, een hoog detailniveau gewenst is en vasthoudendheid en doorzettingsvermogen een voorwaarde is. Verbinders kunnen goed met risico’s omgaan. Borgers daarentegen zullen altijd risico’s willen beperken. Om die reden zullen zij steeds opnieuw vaststellen hoe zij een bepaalde situatie en eventuele mislukking kunnen overleven.

Download gratis ons ebook op om meer te weten te komen over de Core Values Index.

 

Wil jij vrijblijvend kennis maken met ons en de Core Values index?

Wij drinken graag een kop koffie met jou

Taylor Protocols

Bij Taylor Protocols zetten we ons in voor één simpele missie: iedereen op de juiste plaats helpen om het juiste werk te doen. We doen dit met als gevolg dat bedrijven een hogere omzet tegen lagere kosten kunnen ervaren, en zodat werknemers zich werkelijk vervuld kunnen voelen in hun werk.

Contactgegevens 

+31 (0) 53 851 71 48
info@taylorprotocols.nl

Adresgegevens 

Taylor Protocols Europe BV
Performance Factory, Gebouw Zuid
Hoge Bothofstraat 39
7511 ZA Enschede