Team Optimalisatie Programma™

DE ROUTE NAAR BETERE TEAMPRESTATIES

 • Hoe laat jij jouw team(s) beter presteren?
 • Wat draagt ieder teamlid bij aan het teamresultaat en hoe kunnen we dit vergroten?
 • Hoe kunnen we de samenwerking optimaliseren?
 • Waar krijgt iedereen energie van en wat kost iedereen energie? 
 • Welk teamlid is nodig voor een specifieke vraag?
 • Welk teamlid hebben we nodig om effectiever te worden?
 • Hoe helpen we elkaar?
 • Hoe werken we beter samen?

De antwoorden op deze vragen zijn de sleutel tot succes waarmee jij de deur opent naar een beter teamresultaat. 

“Samen komen we verder!”

Of het nu een sportteam of een bedrijfsteam is. Ieder individu presteert het beste in de rol die hij/zij oprecht leuk vindt. In een team waar dit voor iedereen het geval is, wordt beter gepresteerd omdat het werk dat ze doen, past bij de eigenschappen die in hun onveranderlijke aangeboren kern liggen.

Ze zijn van nature gemotiveerd om hun werk uit te voeren. Dit zorgt voor meer werkplezier, minder verzuim, pro-activiteit, betere samenwerking en hogere productiviteit.

Als jij dus ieder teamlid de activiteiten laat doen waar hij of zij van nature aanleg voor heeft, heb jij de sleutel naar meer (team)performance in handen.

Maar hoe breng je dat in kaart? Of het nu een sportteam of een bedrijfsteam is. Ieder individu presteert het beste in de rol die hij/zij oprecht leuk vindt. In een team waar dit voor iedereen het geval is, wordt beter gepresteerd omdat het werk dat ze doen, past bij de eigenschappen die in hun onveranderlijke aangeboren kern liggen. Ze zijn van nature gemotiveerd om hun werk uit te voeren. Dit zorgt voor meer werkplezier, minder verzuim, pro-activiteit, betere samenwerking en hogere productiviteit.

Samenwerken is dus belangrijk, maar hoe doe je dat dan?

Met het Team Optimalisatie Programma geven wij elk teamlid inzicht in zichzelf; de eigen:

 • drijfveren
 • sterkten
 • leerstijl
 • teambijdrage
 • conflictstrategie

Allemaal activiteiten waar iemand bevlogen van raakt of welke iemand energie kosten …

Hoe de interactie is met die van de verschillende teamleden. Jij ontvangt inzicht in de gezamenlijke kracht en kansen van het team. Als leidinggevende ontvang jij hiermee ook inzicht in jouw eigen kansen om als leider het teamresultaat verder te verbeteren.

Jouw organisatie optimaal laten functioneren en excelleren met jouw medewerkers en teams, dit is mogelijk door het Team Optimalisatie Programma (TOP). Dit programma legt de basis voor het herverdelen of indelen van de taken van een teamlid zodat 80% van iemands taken bij hem of haar past. Dit levert méér persoonlijke effectiviteit op en verhoogt de energie. Daarmee verbetert de teamprestatie en wordt het werkplezier van een teamlid vergroot.

Samenwerken als een team

Daarnaast ondersteunt de TOP elk individu binnen een team met het beter leren samenwerken en communiceren met andere teamleden. Elk teamlid is uniek en werkt en denkt op andere wijze. Dit is ook de reden dat jij met de één beter kan samenwerken als met de ander. Wij kijken samen met de teamleden naar dit proces, hoe dit verbeterd kan worden en hoe teamleden elkaar juist kunnen versterken.

Zoals eerder aangegeven wordt per teamlid gekeken naar zijn of haar primaire functie en welke deeltaken hier bij horen. Per individu wordt aan de hand van de cvi gekeken van welke taken een persoon energie krijgt en welke taken energie kosten. Vervolgens ontstaat er wat wij ook wel noemen een soort ‘ruilhandel’. Taken worden herverdeeld binnen het team zodat uiteindelijk iedereen meer taken heeft die meer bij hem passen. Naast het feit dat iedereen een individuele taak heeft, heeft een team ook een gezamenlijke taak. Tijdens de teamsessie wordt bepaald wanneer het team succesvol is en hoe dit succes behaald of verbeterd kan worden.

Team Optimalisatie Programma™. Hoe werkt het?

 • Het programma begint met een intakegesprek met directie en/of de teamleiding om de businessvraag met elkaar te bespreken. Ofwel, wat wilt u verbeterd of beantwoord zien? Waar wilt u naartoe?
 • Ieder teamlid maakt een CVI waarbij we inzicht krijgen in iemands sterktes en drijfveren en hoe deze interacteren met de overige teamleden. Dit gaan we plenair met elkaar bespreken waardoor er inzicht ontstaat in ieders individuele en in de gezamenlijke kracht. Naast ieders individuele resultaat bespreken we ook het gezamenlijke resultaat. Wanneer zijn we als team succesvol? Hoe bereiken we dat en waar liggen de kansen en mogelijkheden om elkaar beter te helpen en met elkaar samen te werken.
 • Ook kijken we naar de persoonlijke ontwikkeling van alle teamleden. Hoe kan iedereen nog beter functioneren in zijn of haar rol binnen het team? We kijken onder meer of de activiteiten die ieder teamlid uitvoert wel bij hem of haar passen. Waar zijn ze goed in? Waar kunnen ze zich nog op trainen? En welke (deel)activiteiten kunnen ze maar beter verdelen?
 • Indien jij wenst, kunnen we aan de hand van deze inzichten samen de deeltaken herverdelen onder de mensen die er de meeste natuurlijke aanleg voor hebben.
 • De actiepunten maken we concreet in een plan van aanpak. Hier kan ook een consultancy-, coaching-, outplacement- of opleidingstraject in opgenomen worden.

De voordelen op een rij

 • Ieder teamlid kan nu de activiteiten uitvoeren die van nature bij hem of haar passen en gaat beter in de functie presteren.
 • Als leidinggevende krijg jij enorm veel handvaten bij het aansturen van de individuele teamleden maar ook bij jouw team als geheel;
 • Door het vergroten van de individuele prestaties verbeter jij het teamrendement.
 • Als leidinggevende krijg jij een beter inzicht in jezelf. Waar jij van nature goed in bent en wat jij beter een ander kunt laten doen.
 • Met het 80/20 protocol™ is wetenschappelijk aangetoond dat het resultaat van jouw onderneming door 20% van uw medewerkers wordt gerealiseerd. Het Team Optimalisatie Programma laat dit percentage stijgen.
 • Het Team Optimalisatie Programma is geen heidesessie. Ofwel, geen kortdurende oppepper voor jouw teamleden maar een structurele aanpak om jouw teamprestaties te optimaliseren. Hiervoor adviseren we eerst het MT en dan de deelnemende teams. Eventueel kunnen we het proces voortzetten met een aantal vervolgsessies om de concrete vragen en kansen die in kaart zijn gebracht om te zetten in blijvend resultaat.

Meer weten?

Met het blootleggen van de onveranderlijke kern van jouw teamleden vergroten we de slagingskans van waar het in de kern om gaat: succes! Ofwel, jij krijgt een team waarin iedereen de deelactiviteiten doet die hij het beste kan, en die samen het resultaat gaat leveren dat van het team wordt gevraagd. Gegarandeerd!

We vertellen jou er graag meer over. Neem daarvoor contact met ons op!

Wil jij vrijblijvend kennis maken met ons en de Core Values index?

Wij drinken graag een kop koffie met jou

Taylor Protocols

Bij Taylor Protocols zetten we ons in voor één simpele missie: iedereen op de juiste plaats helpen om het juiste werk te doen. We doen dit met als gevolg dat bedrijven een hogere omzet tegen lagere kosten kunnen ervaren, en zodat werknemers zich werkelijk vervuld kunnen voelen in hun werk.

Contactgegevens 

+31 (0) 53 851 71 48
info@taylorprotocols.nl

Adresgegevens 

Taylor Protocols Europe BV
Performance Factory, Gebouw Zuid
Hoge Bothofstraat 39
7511 ZA Enschede