Verbinder: de waarde van liefde en verbinding

The basics

Er zijn vier hoofdtypen binnen de Core Values Index. Je specifieke persoonlijkheidsprofiel bevat een specifieke verhouding van deze energieën, elk weergegeven door een score tussen 0 (geen) en 36 (maximum). Je totale CVI-score is exact gelijk aan 72, dus als een of meer scores hoog zijn, zijn andere lager.

Is de CVI nog nieuw voor je? Lees dan onze blog: Core Values Index: the basics.

De typen zijn:
Bouwer, wat staat voor kracht en actie
Verbinder, wat staat voor liefde en verbinding
Innovator, wat staat voor wijsheid en compassie
Borger, wat staat voor kennis en rechtvaardigheid

Dit artikel is het vervolg op de blog (bouwers: de waarde van leiderschap en actie). Vandaag gaan we in op het 2e type: de verbinder (ook wel: Merchant).

Iedereen heeft een unieke verhouding van deze typen in zich. Ieders profiel is dus opgebouwd uit een samenspel van deze 4 typen, deze mix maakt ons unieke, onveranderlijke kern zichtbaar.

De verbinder is dan ook geen persoon. Om het makkelijker te maken om over deze 4 types te praten, spreken we in de tekst wel van ‘de’ verbinder.

Nog geen CVI gemaakt? Deze kan je hier maken.

Hoeveel verbinder-energie zit er in jouw CVI profiel?

Over de Verbinders

Verbinders leven om connecties te maken met anderen en waarderen relaties boven alle andere dingen. In feite is het zeldzaam dat een verbinder gelukkig is tijdens het werken aan taken die afzonderlijk worden uitgevoerd.

Als je optimisme in je team nodig hebt, neem dan een verbinder aan. Hun vermogen om eindeloze kansen te zien en dat optimisme naar anderen te verspreiden, brengt hen grote vreugde. Hun optimisme maakt hen ook meer bereid om risico’s te nemen dan degenen met andere kernwaarden. In feite heeft een Merchant vaak slechts 30% van de beschikbare informatie nodig voordat hij actie onderneemt, iets dat Innovators en borgers erg zenuwachtig kan maken.

Verbinders zijn grote leiders. Ze zijn van nature in staat om anderen te inspireren en te motiveren met hun enthousiasme en optimisme. Hun hoge emotionele intelligentie geeft hen een gevoel van intuïtie over de emoties van anderen, en ze zijn beter in staat om hun eigen negatieve reacties te beheersen vanwege hun bewustzijn van hun emoties. Een volwassen verbinder is ook bedreven in het accepteren en geven van eerlijke feedback of kritiek.

Effectieve teams werken het beste wanneer een verbinder een actieve rol speelt. Ze genereren enthousiasme door hoge waarde te hechten aan de ideeën van anderen. Ze zijn op hun best als ze anderen inspireren over hun visie. Niets maakt hen gelukkiger dan hun visie tot bloei te zien komen met een gecombineerde inspanning van het team.

Verbinders zijn ook geweldige teamspelers door de andere types te versterken. Ze helpen borgers kansen en mogelijkheden te zien waar ze anders geen zouden zien. Ze helpen innovators gefocust en betrokken te blijven wanneer ze anders misschien stagneren of zich vervelen. En ze helpen bouwers door gretig een gevoel van teamgemeenschap te voeden door middel van relatieopbouw en communicatie.

In tijden van stress en angst, of wanneer ze zich bedreigd of onbemind voelen, kunnen verbinders zich angstig voelen en relaties en reputaties manipuleren, waardoor de dader een vijand van kwaad en onwaardig geacht wordt. Ze leggen nieuwe relaties aan met degenen die hen en hun emotionele oorzaak kunnen ondersteunen, waardoor de positie van degenen die hen beledigen, wordt verspreid of verzwakt.

Ze leren door te praten en luisteren. Dit gaat het best door het voeren van (persoonlijke) gesprekken in kleine groepen of via brainstormsessies over toekomstige mogelijkheden. Als er opdrachten gegeven worden dan moet dit afwisseling, interactie en dynamiek in zich hebben bijvoorbeeld in de afwisseling van kennis met een oefening waarmee deze kennis kan worden toegepast. Verbinders leren door te praten. Ze bespreken hun ideeën, corrigeren de cursus terwijl ze gaan, luisteren altijd naar hun eigen woorden en evalueren de geschiktheid van elke conclusie. Ze denken en nemen beslissingen wanneer ze praten. Ze lossen problemen op door discussies en vinden het leuk om elkaar daarbij te ondersteunen. Verbinders hebben geen geduld met lange informatiesessies en voelen zich gefrustreerd als ze een eenzame opdracht moeten uitvoeren. Ze hebben interactie nodig en als dit ontbreekt, haken ze af.

Bekijk deze blogs om meer te weten te komen over de andere typen:

CVI bouwers: de waarde van leiderschap en actie
CVI innovators: de waarde van wijsheid en compassie
CVI borgers: de waarde van kennis en rechtvaardigheid

Of download gratis ons e-book op om meer te weten te komen over de 4 types.

Wil jij vrijblijvend kennis maken met ons en de Core Values index?

Wij drinken graag een kop koffie met jou

Taylor Protocols

Bij Taylor Protocols zetten we ons in voor één simpele missie: iedereen op de juiste plaats helpen om het juiste werk te doen. We doen dit met als gevolg dat bedrijven een hogere omzet tegen lagere kosten kunnen ervaren, en zodat werknemers zich werkelijk vervuld kunnen voelen in hun werk.

Contactgegevens 

+31 (0) 53 851 71 48
info@taylorprotocols.nl

Adresgegevens 

Taylor Protocols Europe BV
Performance Factory, Gebouw Zuid
Hoge Bothofstraat 39
7511 ZA Enschede